Fitoterapi en basit haliyle bitkiler kullanılarak yapılan tedavi demektir. Bitkiler tedavi sırasında ya bütünüyle kullanılır veya bitkilerden elde edilen yağ, ekstrakt, şurup gibi formlar haline getirilerek kullanılır. Fakat bitkinin içinden bir veya birkaç maddeyi izole ederek yapılan tedavi artık fitoterapi olarak adlandırılamaz. Güzel avrat otundan elde edilen Atropin ilacı bunun en klasik örneklerinden biridir.
Fitoterapi insanlık tarihi kadar eski ve kadim bir tedavi yöntemi olup insanlık varolduğu günden 19. yyıl sonlarına kadar tedavide esas olarak hep fitoterapiyi kullanmış ve birçok hastalıkları fitoterapi ile iyileştirmiştir. Fakat son 150 yıllık süreçte önce bitkilerden çeşitli moleküllerin önceleri saflaştırma yoluyla daha sonra da laboratuarlarda sentetik olarak üretilmeye başlanmasıyla kantarın topuzu yaklaşık 100 yyıl boyunca hem kimyasal tıbdan yana olmuştur. Fakat bundan 50 yıl kadar önce özellikle Almanya ve Çin gibi bazı ülkelerde yavaş yavaş bazı hastalıkların tedavisinde kimyasal kaynaklı ilaçların özellikle kronik hastalıkların tedavisinde istenen başarıları sağlayamadığı görülünce tekrar kadim tıb unsurlarına ve bu arada özellikle fitoterapiye ciddi manada bir geri dönüş başlamıştır.
Bugün gelinen noktada dünyanın pekçok ülkesinde bilhassa kanser ve kalp hastalıkları gibi ciddi manada ölümcül hastalıkların tedavisinde ve dahi her tür romatizmal hastalık ve diğer bütün kronik hastalıkların tedavisinde fitoterapi kullanılmaya başlanmış, birçok doktor da bu alana yönelmiş, hastalarını fitoterapi ile tedavi etmeye başlamıştır. Ülkemizde de Sağlık Bakanlığı konuya el atmış ve yapılan çalışmalar sonrası çıkarılan yönetmelikle birçok kadim tıp yöntemi ile birlikte fitoterapinin de hekimler eliyle resmi olarak uygulanmasına müsaade etmiştir. Bu durumdan hareketle özellikle hastaların bitkisel tedaviler konusundaki önerileri kulaktan dolma, sağdan soldan duyma şeklinde değilde bilhassa bu konuyu iyi bilen doktorlardan yardım almaları hususu kendi menfaatlerine olacaktır. Zira uygun olmayan şekilde kullanılan bitkiler fayda yerine zarar verebilir, istenen faydayı vermeyebilir.
Ben şahsen muayenehanemde her hastaya özgü bireysel tedavileri muayene gerekli incelemeler sonrası titizlikle hazırlamakta ve hastalarıma sunmaktayım. Çünkü her bir hastanın hastalığı kendine özgüdür.